A technika

For english please scroll down


Szóval nem gondolom, hogy újra feltaláltam azt, amit előttem már sokan megtettek, de ez a blokk szerintem igazán megérdemli,hogy "szilveszteri" blokk lehessen. Több néven lehet vele találkozni, én Delectable Mountain- vagy Scrappy Mountain néven ismertem. Amikor engem annak idején elvarázsolt a technika, akkor Bonnie K Hunter volt a tanítóm :-)

A lényeg rém egyszerű. Készítünk egy felezett négyzetet és azt négy részbe daraboljuk.Aztán átvariáljuk a darabok sorrendjét..... azaz az elsőkből lesznek az utolsók.....


Összevarrjuk és készen is van a blokkunk. Fontos! Először találjuk ki, hogy mit szeretnénk varrni. Az egyes variációkhoz elképzelhető, hogy csak az egyik irányban átlós darabokra van szükségünk, míg más minták esetében a tükörképre.

Ez az alapblokk. A mérettel és az iránnyal fogunk variálni. Na jó még sok minden mással, de addig is pár kicsit "más" megoldás.

Klasszikusabb összeállítás háromféleképp-

Ugyan az a blokk három variációban- csak az elrendezés más.Ha "blokkokban" gondolkodunk, akkor négyesével forgassuk őket össze.

Ha minden blokkot csak egyik átlóban vágjuk. A blokkokat mindig egy negyeddel elfordítva varrjuk össze.


Összevarrás után ezt kapjuk.

Elsőre úgy tűnhet, hogy valami nincs rendben.

De igen, teljesen rendben van! Csupán a négyzetünk, amit négybe szabdaltunk a varrásráhagyásokkal lett keskenyebb. Teljesen rendben van a dolog. Találjunk megoldást a problémára. Igazából nem is probléma, hiszen egyszerűen lehetőség van a korábbi pontatlanságok kiküszöbölésére is.

Megoldás 1:

Minden blokkunkhoz varrjunk egy 5. csíkot hozzá. Ha ezt megtettük, akkor vágjuk akkorára, hogy négyzetet kapjunk. A színezőlapon döntsük el, hogy a háttérszínből varrunk e hozzá, vagy a "forgó minta" színéből (legszimpatikusabb megoldás).


Na ugye, már nem is olyan nagy a baj

Ugyan ezt a kiegészített blokkot rakhatjuk így is:

Vagy így is: