Szilveszteri varrás útmutató - 2020

(FOR ENGLISH PLEASE CLICK HERE)

A Technika

A látvány alapján íves varrás, de a valóságban szó sincs ilyenről. Ez egy gyorstechnika, amivel íves hatást tudunk elérni.


A mintát Jordan Fabrics (www.jordanfabrics.com) oldalán láttam és az egyik általa közölt ingyenes minta (https://jordanfabrics.com/pages/cathedral-stars) is szerepel a leiratok között.


A lényege, hogy az alap blokkra helyezünk egy alap blokk nagyságával megegyező nagyságú- átlóban félbehajtott anyagot.

Ezt érdemes körbevarrni, hogy stabilan álljon a helyén. Elegendő lenne gombostűzni is, de biztosabb és egyszerűbb számomra a körbevarrás.


Amire ügyelni kell, az az, hogy az elején és a végén pontosan varrásráhagyásnyi távolságra legyen a varrat. Azt tapasztaltam, hogy elegendő csak a háromszög kezdő és záró pontjánál meglennie a varrásráhagyásnak (1/4” vagy 7,5 mm). Körben érdemesebb kisebb varrásszélt hagyni. (Így később a blokkok összevarrásánál nem fog még véletlenül sem kilógni a varrás).

Most a háromszög átlóját óvatosan visszahajtjuk a sarok irányába.

Ezt le is varrjuk kb 1 mm-re a széltől. Mindenképp érdemes az anyag színével megegyező cérnát használni!


Arra ügyeljünk, hogy az ív kezdő és zárópontjánál meglegyen a varrásráhagyás.
Gyakorlatilag készen lennénk.


Egy másik opció a mélyebb ív elérése érdekében a „kétszer hajtás”. Miután az előbb leírt levarrást elvégeztük, utána összevarrjuk a blokkokat. Összevarrás után újra visszahajtjuk a már levarrt ívet és azt is ugyan úgy levarrjuk. Ez főként akkor célszerű, ha nagy méretű blokkokat varrunk, mert nagyobb a levarrt szél is. (a „modern” mintánál is ezt alkalmaztam).

A technikai része ennyi lenne. A felsorolt minták mindegyike ezen alapszik, az összeállítás változik csupán.

 
Szabás

Alapvetően egyszerű a feladat, hiszen a szabály annyi, hogy ugyan akkora darabot kell szabni a háromszögnek, mint az alatta lévő négyzet. De az egyes minták esetében ez eltérő lehet.

A megadott mérettáblázat mindig tartalmazza a varrásráhagyást. Ez inch-es méretezés esetén ¼”, cm-es szabás esetén 7,5 cm.


Lámpás minta
 
Klasszikus – Jordan Fabrics – Cathedral Stars mintája

A megadott méretek szabás esetén mindig tartalmazzák a varrásráhagyást! Ez inch-es méretezés esetén ¼”, cm-es szabás esetén 7,5 cm.


töltsd le a színező lapot

Coloring page_1
.pdf
Download PDF • 106KB


Háromféle csíkegységet kell készíteni.
„X „ csíkegység